Huh? Moet ik nou een blog of een nieuwsbrief maken?

Het verschil tussen een blog en en nieuwsbrief is eigenlijk eenvoudig. Het één komt op je website het ander in iemands inbox. 

Wat is een blog?

Je bedenkt een onderwerp. Iets dat relevant is voor je klanten natuurlijk. Over dat onderwerp schrijf je een blog of neem je een vlog op. Dat blog of vlog zet je op je website. 

Gaandeweg de tijd vult jouw blogoverzicht zich met alle kennis die je ter beschikking stelt. Je bouwt een supergave database voor je klanten. Je kunt zo, door het delen van een linkje naar een blog, snel maar toch zorgvuldig veel voorkomende vragen beantwoorden.

Niet alleen je klanten worden daar blij van. Ook jij. Want Google stuurt nieuwe bezoekers op je site af als ze zien dat je daar waardevolle informatie deelt. Nieuwe bezoekers kunnen zomaar nieuwe klanten worden. 

Ook kan je je volgers op Twitter, LinkedIn en Facebook blij maken met je blogs.

Bloggen is daarom heel handig.

Wat is een nieuwsbrief?

Oké, als bloggen al zo handig is, waarom heb ik dan een nieuwsbrief nodig?

Omdat je je blogs wel her en der deelt, maar de vraag is hoeveel mensen ze te zien krijgen. Algoritmes op social media zijn vreemde dingen. Idem met Google. Het is onbekend hoe Google precies bepaald op welke positie jouw blog wordt vertoond in de zoekresultaten. Je hebt er dus geen zeggenschap over.

Dus wie krijgt jouw blogs en vlogs eigenlijk te zien?

Het is een gok.

Wil je meer zekerheid?

Wil je zeker weten dat jouw blog zijn doelgroep bereikt? Ga dan met een nieuwsbrief werken. Een nieuwsbrief komt immers in de inbox terecht van je lezer. In die inbox is geen algoritme actief. Bovendien, is mijn overtuiging, worden berichten in inboxen met meer concentratie bekeken dan updates op bijvoorbeeld Facebook.

Jouw bericht krijgt in de inbox de aandacht die het verdient.

Wat heb je nodig voor een nieuwsbrief?

Voor een nieuwsbrief heb je 2 dingen nodig:

 1. lezers
 2. nieuws

Hoe kom je aan lezers?

Lezers zijn eigenlijk je fans. Het zijn de mensen die meer willen van wat je doet. Ze willen jouw tips ter harte nemen. Ze zijn blij met hoe jij werkt.

Het zijn de mensen die jou al kennen. Het zijn je klanten. Het zijn de mensen die jou kennen van horen zeggen. Het zijn de lezers van je blog (via google of social media).

Ze worden lezers van je nieuwsbrief op het moment dat ze je hun emailadres geven. Dat adres geven ze je, als je het vraagt. Bijvoorbeeld door hen onder je blog uit te nodigen zich in te schrijven voor je een nieuwsbrief waarmee je hen moeiteloos van goeie informatie blijft voorzien.

Maar misschien is dat niet genoeg om je bezoekers over de drempel te helpen. Misschien kun je ze iets geven. Iets waar ze mee vooruit kunnen. Een praktisch e-bookje over of een videoserie bijvoorbeeld.

Google op ‘gratis weggever maken’ en je treft talloze blogs over hoe je dat kunt aanpakken. 

Mooi, die emailadressen, die krijg je dus binnen.

Hoe kom je aan nieuws?

Hoe je aan het nieuws voor je nieuwsbrief komt? Dat lijkt me logisch. Het nieuws in je nieuwsbrief is natuurlijk het blog of vlog dat je maakte.

Daarnaast kun je natuurlijk ook nog iets schrijven over je laatste project of de komende workshop die je geeft.

Hoe verstuur je je nieuwsbrief?

Natuurlijk ben ik voorstander van het gebruik van een nieuwsbriefpakket. Dat scheelt je heel wat administratie en gedoe.

Maar.

Ik ben een nóg grotere voorstander van beweging. Daarom druk ik op je op het hart: als het configureren van een nieuwsbriefpakket voor jou als een enorme hindernis voelt, stuur je dan je nieuwsbrief vanuit je eigen mailprogramma. Zet de emailadressen in bcc (!) en klik op ‘verstuur’.

Kortom

Inhoudelijk is er dus nauwelijks verschil. Vooral je bereik is vele malen groter als je ook een nieuwsbrief inzet.

Zet jij ook die laatste stap?

Ik wel.

Hieronder schrijf je in voor mijn onregelmatige email waarin ik steeds mijn praktische tips deel.

 

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋

2 antwoorden
 1. Ellen Lanser zegt:

  Hoi Maaike, interessant stukje. Ik lees het overal, dus dan denk je: het zal wel waar zijn. Een nieuwsbrief én een blog. Het eerste om het laatste aan te kondigen. Alleen: ik merk dat ik zelf een beetje moe word van al die nieuwsbrieven en al die popups. De laatste klik ik weg – bijna automatisch. En nieuwsbrieven … ja, okee, soms wel. Maar vooral de Heel Erg Positieve en Enthousiaste met zo’n popiejopie toon, die gaan onmiddellijk de vuilnisbak in, en na een tijdje bedank ik hartelijk voor de eer. En ik heb altijd het idee dat ik niet uniek ben … hebben meer mensen eenzelfde reactie op het verschijnsel?

  • MaaikePodium zegt:

   Hoi Ellen,

   Dat hoor ik vaker. Daarom is het ook zo belangrijk je doelgroep te kennen en af te kunnen stemmen op wat zij nodig hebben.

   En mensen hoeven ook niet voor eeuwig op een nieuwsbrief geabonneerd te blijven he? Hun levens of vraagstukken veranderen en ze fladderen door. Maar áls ze in de tussentijd iemand nodig hadden, was jij het die ze zouden bellen. Want jouw naam zat nog vers in hun geheugen.

   Tenminste, zo werkt het voor mij.

   Heb jij een blog/nieuwsbrief?

Reacties zijn gesloten.