Facebook en zijn algoritme – invloed op de vertoningen

Als je mij een beetje kent weet je dat ik er niet zo’n heel grote fan van ben. Facebook.

Waarom? Omdat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter, Facebook bepaalt wat jij van mij te zien krijgt. Niet jij. Niet ik.

Hoe zorg je nou toch dat zoveel mogelijk mensen je updates te zien krijgen?

Bekijk mijn videoblog (of lees onder de video verder)

 

Als jij mijn pagina liket, of we zijn fb-vrienden betekent dat niet automatisch dat jij ziet wat ik deel.

In tegenstelling!

Met een beetje geluk krijgen likers en fb-vrienden 20 % te zien van wat je deelt.

FB maakt namelijk een selectie. Hij laat er zijn algoritme op los dat voorspelt welke posts interessant zijn voor wie. Dus ik zie wel de update van iemand die ik gisteren heb geliked, maar niet die van jou die belangrijker voor me is om redenen die Facebook niet kan berekenen. Bij wijze van spreken.

Het is een lastig te beïnvloeden algoritme dat kijkt naar affiniteit, tijd en gewicht van nieuwe posts.

En juist dat gewicht, daarvan heb ik gemerkt dat je het kunt beïnvloeden.

Met de tijd wordt meer en meer duidelijk dat Facebook (maar ook andere social media algoritmes) echte mensen voor laten gaan op bedrijven. Hoe meer je je als mens gedraagt, wat je ook bent, hoe beter.

Ik zie in mijn statistieken dat content die ik direct plaatste, beter vertoond wordt dan de content die via een andere kanaal binnenkomt. De direct geplaatste content lijkt meer gewicht te krijgen dan de indirecte content.

Dus plaats je posts zo direct mogelijk op Facebook. Zonder omwegen. Dus niet doorgelinkt vanaf instagram of youtube. Geen ingeplande posts vanuit hootsuite. Maar direct naar Facebook uploaden. Dat is de truc.

Zo zien meer mensen wat jij deelt.

PS: Het is belangrijk om je eigen toon te vinden en die te delen online. Ook de interactie die je hebt, telt mee. Wees online net zoals je offline bent. Maak (oog)contact, like (of knik) vriendelijk als je iemand passeert en knoop een praatje aan als je een collega online tegenkomt.

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋

4 antwoorden
  1. Caroline zegt:

    Haha.. jouw eerste zin zegt precies het tegenovergestelde van mijn laatste blog ‘Ik ben al heel lang fan van alle mooie en leuke mogelijkheden die social media ons bieden.’ Facebook is daar juist een heel mooi medium voor. Ze willen graag dat mensen zo lang mogelijk op Facebook zijn en niet weg surfen via de linkjes naar Instagramm, Twitter of andere websites, vandaar dat ze de rechtstreeks geplaatste content hoger waarderen dan de indirecte content. Daarnaast ‘filteren’ ze je tijdlijn om de voorkomen dat je wordt overspoeld met informatie. Wil je informatie van mijn pagina of een andere pagina die je hebt geliked niet missen? :-) Dan kun je onder de vind-ik-leuk-knop kiezen voor ‘als eerste weergeven’ in plaats van ‘standaard’ of zelfs ‘meldingen ontvangen’ dan weet je zeker dat je niets meer hoeft te missen.

    • MaaikePodium zegt:

      Hoi Caroline,

      Superleuk dat je reageert. En wat grappig dat jouw gevoel daarbij zo tegenovergesteld is.

      Je hebt gelijk hoor, de beweegreden van Facebook zijn dat het gebruikersvriendelijker zou zijn. Voor veel mensen is dat ook zo denk ik.

      Voor mijzelf niet. Ik verkies een doorzichtiger systeem als Twitter. Met persoonlijke lijsten waarmee je zelf filtert welke informatie je wanneer tot je wilt nemen.

      Hoe ervaar jij Twitter als ik vragen mag?

      Groetjes,
      Maaike

  2. Caroline zegt:

    Ik begrijp dat je Facebook ondoorzichtig vindt? Daar zou je wel gelijk in kunnen hebben… Want je kunt wel zelf filteren en persoonlijke lijsten aanmaken e.d., net als bij Twitter. Alleen moet je even weten hoe je dat kunt doen ;-)
    Twitter vind ik erg snel gaan en niet bij te houden als je niet 24/7 online wil zijn.

    • MaaikePodium zegt:

      Haha, zie je, we lijken op elkaar!

      Wat jij hebt met Twitter, heb ik met FB :-)

Reacties zijn gesloten.