Wat de Gutenberg-update voor jou betekent

Updates verbeteren je website

Zoals je weet worden WordPress, plugins, themes en vertalingen steeds verbeterd. Updates komen beschikbaar en zodra je die update installeert, beschik je over een verbeterde versie van dat onderdeel voor jouw website. Verbeteringen kunnen bijvoorbeeld zijn dat de bediening gemakkelijker is, dat er functies bijgeklust zijn of dat er verbeteringen qua veiligheid zijn aangebracht. Zo maak je jouw website steeds een beetje sterker.

Gutenberg: handige nieuwe functies

Gutenberg is de naam van de nieuwe WordPress-versie die in de steigers staat. Deze nieuwe versie heeft een aantal nieuwe functies. Over die functies, en hun effect op jouw site, gaat dit bericht. 

Wat Gutenberg zo speciaal maakt is de nieuwe editor. Deze editor is straks standaard voor iedereen beschikbaar en heeft veel weg van de pagebuilder die in veel themes zit. Het is een doorontwikkelde versie van de huidige editor (zie afbeelding).

Haak je hier al af? Dat is oké, lees verder bij “Wat ik je adviseer.” 

Wat doet Gutenberg precies?

Met die nieuwe editor kan je, in eenvoudige websites (!), makkelijker werken met kolommen, afbeeldingen, video etc. Een aantal slimmigheden uit themes als Enfold kun je dan ook in de standaard WordPress themes gebruiken. 

Ik laat je een voorbeeld zien in onderstaande video.

Tip: Je kunt via deze link ook onbestraft spelen met Gutenberg. Zonder iets aan te hoeven passen in je eigen website.

Het verschil tussen Gutenberg en een theme

Ik zeg bewust ‘een aantal’ slimmigheden. Want een theme als Enfold is slimmer en kun je niet vervangen door de nieuwe WordPress versie. Zo’n theme biedt meer. Het biedt je niet alleen de styling van de inhoud van de pagina’s, maar geeft je hele site vorm. De header, het menu, de manier waarop je blogs zich gedragen etc. Dat soort zaken worden niet door de Gutenberg-update geregeld. 

Dat is ook de reden dat je je theme gewoon nodig blijft hebben. En daarmee is het belangrijk te kijken naar hoe Gutenberg en jouw theme samenwerken (bekijk de video verderop). In het begin (De eerste weken/maanden) zal dat nog niet overal even soepel gaan. De ontwikkelaars van jouw theme moeten aan de slag om het theme opnieuw aan te laten sluiten op Gutenberg. Je zult extra theme-updates krijgen. 

Je hóeft niks te doen

De update komt eraan. Hij zit in bij één van de komende WordPress updates. Automatisch. Zijn er dingen die je op voorhand móet doen?

Nee, op zich hoef je niks te doen. Je site blijft gewoon in de lucht. Er stort niks in.

Maar… als jij iemand bent die actief in de website werkt, pagina’s aanpast, blogt en video’s uploadt, dan is er wél werk.

Ik hoop dat je zo iemand bent 😃

Wat ik je adviseer

Installeer en activeer de plugin Classic Editor. Dan blijft alles bij het oude, ook na de Gutenberg-update. Dan kun je werken in je site zoals je gewend was, zonder nieuwe opties en zonder verwarrende meldingen. Zo kun je op je eigen tempo onderzoeken hoe de aanpassingen je bevallen. 

Dit is ook mijn advies als je werkt met een theme dat je de mogelijkheid geeft pagina’s op te bouwen met verschillende elementen. Dat kan zijn via een drag-en-drop-editor, zoals bij Enfold of Stockholm of maar ook met [shortcodes] zoals bij Mini en 907. Installeer en activeer ook dan vooral de plugin Classic Editor. Eenmaal geactiveerd, hoef je verder niks te doen.

Werk je met een theme zonder pagebuilder zoals bijvoorbeeld Twenty Fifteen? Dan kan de nieuwe editor je in eerste instantie misschien in verwarring brengen, maar niet botsen met je theme. Je hoeft dan niet de classic editor te gaan gebruiken, maar kan gewoon wachten op de WordPress update.

In deze video zie je wat ik bedoel

Dat is wel te overzien toch? Laat je het me weten als je vragen hebt? Ik help je graag aan antwoorden :-)

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋

4 antwoorden
 1. Kitty Kilian zegt:

  Ja, zo’n classic editor plugin is wel erg nuttig. Ik bleek meteen al mijn in WP Bakery gemaakte pagina’s kapot te hebben gemaakt. Dus ik moest een oudere update van mijn site installeren. Het is even zoeken met Gutenberg, maar het is ook flitsend.

  • Maaike van Kempen zegt:

   Getver. Das schrikken!

   Denk dat over een paar maanden alles wél zal werken met Gutenberg. Even kiezen op elkaar.

 2. Tara zegt:

  Dank voor de heldere uitleg, Maaike. Binnenkort ga ik mijn website anders indelen, ik kies ervoor de plugin niet te gebruiken, kan ik er rustig aan blijven werken. En als het niet “rustig” lukt kom ik een keer naar de Podiumwerkplaats.

Reacties zijn gesloten.