Hoe krijg je meer effect op sociale media – ook als je maar 10 minuten hebt?

Je hebt een profiel op linkedin, twitter, instagram en facebook. Je hebt gezorgd dat je er online netjes bijstaat en de volgende zaken neem je al in acht:

  • je koos keurige profielfoto
  • de beschrijving van wie je bent, klopt
  • er is een link naar je website
  • je plaatst berichten met tips
  • je maakt je plaatjes in je huisstijl in canva
  • je vertelt over je dienstverlening
  • je denkt steeds uitvoerig na over je call to action

En toch … toch heb je niet het gevoel dat het werkt. Het is te stil onder je berichten. Er komen geen reacties op je vragen.

Dit gaat niet naar je zin.

Je vraagt je af: ‘Is social media wel iets voor mij?’

Wacht met het plaatsen van een billboard langs het sportveld

Vóór je je designer belt voor een ontwerp, doe even dit gedachte-experiment met me mee:

Je loopt door de stad en komt een aantal bekenden tegen.

De eerste bekende vertelt over haar nieuwe dienst. Weliswaar klinkt het je interessant in de oren, maar je hebt nog wel een aantal vragen. Voordat je die kunt stellen, vraagt ze je af te rekenen. Ze overrompelt je. Je mompelt dat je haast hebt en maakt je uit de voeten.

Een tweede bekende spreekt je aan. Ze steekt van wal met een verhaal over een ervaring die haar een nieuw inzicht bracht en vraagt: ‘Herken je dit?’. Je wilt vertellen dat je iets soortgelijks meemaakte. Terwijl je je mond opent om je verhaal te beginnen, is het oogcontact al verbroken en is ze alweer onderweg naar het volgende slachtoffer. Je loopt verbaasd verder.

Bekende 3 laat je haar foto’s zien en vertelt honderduit over hoe haar nieuwe logo mooi uitkomt op haar auto. Voor je kunt reageren, draait ze zich om en loopt verder.

Bekende nummer 4 spreekt je aan. Ze weet dat je bezig was met het opzetten van een online training. Ze vertelt over haar ervaringen en de keuzes die ze maakte. Ze vertelt waar ze nog over twijfelt en vraagt ‘wat zou jij doen als je mij was?’. Je denkt na en vertelt haar over een blog dat je erover las en over de webbouwer die jou goed heeft geholpen. Ze vraagt door en er ontstaat een fijn gesprek over hoe je partners kiest voor dit soort ontwikkelingen. Een andere bekende hoort jullie praten, sluit aan in het gesprek en zegt een potentiële deelnemer te kennen. De webbouwer in kwestie passeert en vertelt hoe ze anderen adviseert over oplossingen.

Er ontstaat een waardevol gesprek.

Het gaat niet om briljante content

Wat ik bedoel te zeggen is dat sociale media niet gaan om het delen van jouw verhaal. Het gaat niet om briljante content of de slim uitgedachte calls to action.

Vertellen over je dienst en verwachten dat je volger direct 1000€ neerlegt, is niet hoe het werkt.
Een vraag stellen waarop je niet echt antwoord wilt, is geen goeie gespreksstarter.
Een bericht plaatsen en daarna uitloggen, is niet de manier om interactie aan te gaan.

Investeer in relaties

Vertellen over wat jou echt bezighoud, je kwetsbaar opstellen en oprecht geïnteresseerd zijn in hoe het anderen vergaat, werkt wél. Het gaat om contact, om interactie. Dat kost tijd ja. Gelukkig maar! Maar ook, je investeert in relaties en toont je expertise.

Je kunt dat doen via je eigen tijdlijn óf door je aan te sluiten bij een gesprek op andermans tijdlijn.

Mijn call to action voor jou

Pak nu 10 minuten. Scroll door je feed en reageer op minimaal 3 mensen die jij volgt. Maak contact. Wees geïnteresseerd. Tag bekenden voor wie het gesprek interessant is. Deel je kennis.

Maar vooral, wees jezelf!

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋