Hoe maak je een online training - zelfs als je aanhikt tegen techniek?

Hoe maak je een online training – zelfs als je aanhikt tegen de techniek?

Zelfs de schoonheidsspecialiste biedt een online training wimperverzorging aan. Je vermoedt dat je de laatste van heel Nederland en België bent, die haar training nog niet online aanbiedt.

Wat te doen?

Je wilt heus online trainen. Je hebt al nagedacht over hoe je training dan zou draaien. Je ziet voor je hoe deelnemers inloggen en op afstand werken aan de modules. Je geeft hen de informatie, stelt je verdiepende vragen en ze kunnen aan de bak. De huidige oefenopdrachten pas je her en der een klein beetje aan. Het kán werken.

Als je er goed over nadenkt, heb je de online training eigenlijk al.

Het worden 6 modules, in 6 weken. Net als in je offline training. Elk met een korte tekst ter introductie, uitgebreide theorie, een praktijkcasus en een oefenopdracht. Klaar.

Althans, in je gedachten.

Wat houdt je tegen?

In de praktijk tref je 2 flinke hobbels: techniek en klanten.

Je hebt wat rondgevraagd over de techniek bij collega’s. Je las een blog op LinkedIn. Nu weet je dat LMS, Learning Management System betekent. Het helpt je je deelnemers soepeltjes door je 6 modules te loodsen. Ze klikken tevreden en leren ijverig. Dat is het idee. Maar wélke LMS moet je hebben? Learndash? Courseflow? Wishlist? Hoe meer je je er in verdiept, hoe meer nieuwe er bij komen. Gister stond je voor de zoveelste keer op het punt een proefabonnement aan te gaan.

Wat je inmiddels duidelijk hebt: Het maken van online training, gaat niet zonder slag of stoot. Het kost je veel tijd, energie en waarschijnlijk ook geld… Om dat terug te verdienen, heb je klanten nodig.

Hoe kom je aan online klanten als je nog niks online hebt aan te bieden? Je loopt in een cirkeltje.

Wat als je een ander pad kiest en de technische en financiële hobbels even laat wat ze zijn?

Wat als je in het midden begint? Lees even mee.

Maak een verkooppagina op je website. Vertel over je training en welke resultaten eerdere deelnemers behaalden. Schep op over wat ze op de evaluatieformulieren schreven.

Vertel dat je die training online gaat geven. Nodig deelnemers in ruil voor feedback uit in je pilot-training. Biedt de pilot-training aan voor 350€ ipv de 450€ die hij later gaat kosten. Over 4 weken start je. Aanmelden kan door jou te bellen of een mailtje te sturen.

Zet de link naar je nieuwe productpagina in je e-mailhandtekening. Schrijf een post op LinkedIn. Deel in een story op Insta een weetje uit module 3. Bel die klant op wiens lijf je training gesneden is en nodig hem uit.

Deze pilot maakt dat je een deadline hebt. Die deadline gaat je motiveren. 4 weken later ben je klaar. Je opent outlook en plakt de e-mailadressen in bcc. Je stuurt je deelnemers de theorie, de praktijkcasus en de oefenopdracht van module 1 toe.

Applaus van mij, voor jou. Je online training is een feit.

Ik hoor je denken: ‘Leuk bedacht, maar niks voor mij. Dit is niet professioneel en het hoort in een officieel systeem’.

Ja, dat gun ik je ook. Maar niet nu al. Je moet eerst weten óf je training online werkt zoals je bedacht had. Dit is testtijd.

Deze pilot heb je nodig om verschillende redenen

Deelnemers kunnen ploeteren op iets wat voor jou logisch leek. De oefenopdrachten maken ze slecht en je merkt dat je een stukje uitleg moet toevoegen. Deelnemers haken af bij module 4 want die is te lastig zonder interactie. Een live vragenuurtje moet erbij.

Deze pilot geeft je de gelegenheid te toetsen of wat jij droomde, werkelijkheid kan worden. Je schaaft in deze fase aan je online training.

Daarna mag je het perfecte LMS uitzoeken. Als je die überhaupt nog nodig hebt.

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋