Hoe kies je het juiste menu en de structuur voor je website?
Je hebt structuur nodig. Want voor je het weet wordt het een rommeltje. Jij weet misschien nog wel de weg, maar je bezoekers niet. En uiteindelijk maakte je je website voor je bezoeker, niet waar?
Structuur in je website
Je ziet het terug in het menu. Vaak is dat de balk bovenaan waar links ‘home’ staat en rechts ‘contact’. Daartussenin gebeurt het.
Verder zit structuur hem in de route die je bedenkt voor je bezoeker. Je wilt dat ze na het bezoeken van de homepage door gaat naar het lezen van de oplossingen die je biedt. Vervolgens wil je de pagina met ervaringen van je klanten onder de aandacht brengen en daarna de stap maken naar het aanvragen van een offerte. Bijvoorbeeld.
Structuur zit ook in de manier waarop je je pagina’s aan elkaar linkt. Zo kun je een pagina maken die ‘aanbod’ heet en subpagina’s die ‘dienst 1’, ‘dienst 2’, ‘dienst 3′ heten. Die hoeven niet perse als submenu’s in je menu te hangen. Doordat je ze achter de schermen hebt gehangen onder de pagina ‘aanbod’, ontstaat er al structuur. Doordat je op de pagina doorlinkt (zoals hier in mijn dienstenoverzicht bijvoorbeeld) kunnen je bezoekers toch alle informatie vinden.
Schrijf of teken het voor jezelf uit. Dat helpt enorm!
Over je menu
Zet alleen in je menu wat ertoe doet. Zaken die er je bezoekers helpen. Ze komen met een reden op je website. Wat is die reden en hoe kom je hen tegemoet? Alleen dat waar ze voor gekomen zijn, hang je in je menu. Veelal zijn dat je oplossingen, je diensten dus. Informatie over jouw visie en welke opleidingen je hebt gevolgd is niet direct van belang en mag ergens anders of in een apart menu op een andere plek.
Je menu mag ouderwets zijn. Ik bedoel dat je je creativiteit achterwege mag laten en bijvoorbeeld het woordje ‘home’ gewoon ‘home’ mag noemen. Bezoekers van websites zijn over het algemeen vlug vlug op zoek naar iets. Kunnen ze het niet 1, 2, 3 vinden, omdat ze jou taalgrapjes niet snappen, dan zijn ze weg.
Het is handig je menu niet te vol te maken. Ik ga je geen exact aantal geven, maar zorg dat het behapbaar blijft. Oh en als het je even lukt om uitklapbare submenu’s te vermijden krijg je van mij een 10 💪.
Wat als het lastig is structuur te vinden?
Daar vond ik een handig stappenplan voor bij collega Désirée Battjes.
Samengevat zegt ze: ga eerst brainstormen. Schrijf alles op wat er op je website moet komen.
Maak een lijstje van wie je op je website verwacht. Beschrijf de verschillende doelgroepen en bedenk welke informatie je aan hen wilt aanbieden. Informatie die je niet onder kunt brengen bij een doelgroep, mag je vergeten. Kill your darlings
Bepaal vervolgens je volgorde aan de hand van welke doelgroep de grootste is.
Dit is in een notendop wat zij zegt. Ze zegt veel meer verstandigs en ik raad je absoluut aan haar e-bookje aan te vragen. Het gaat je echt helpen.
Benieuwd naar jouw ervaringen met structuur in je site!