Online les gaan geven? Mijn keuzes en ervaringen

Net voor de zomer 2016 besloot ik dat er een online training moest komen. Ik heb hem ‘Maak Je Nieuwsbrief’ genoemd. 122 mensen schreven zich in en ik was perplex. Het liep als een trein. Deelnemers waren laaiend enthousiast en het smaakt naar méér. Daarom ging op 18 oktober 2016 de training Nieuwsbrieftechniek van start.

Wat je allemaal moet doen in de voorbereiding van een online training? Ik vertel je graag hoe ik het deed.

Stap 1, voorwerk

Toen ik voor de zomer besloot een online training te gaan geven wist ik niks. Althans… ik weet wel hoe anderen het doen, maar wist nog niet welke keuzes ikzelf zou gaan maken. Keuzes qua inhoud van de lessen en qua techniek. Alles stond nog open.

De eerste stap was zorgen dat dit idee het levenslicht zou zien. Ik besprak het op Twitter en Facebook. Ik maakte een pagina op mijn website met een zeer summiere beschrijving van wat ik voor ogen had. Ook maakte ik een inschrijfmogelijkheid waarbij deelnemers slechts hun e-mailadres achter hoefden te laten. De eerste reacties waren enthousiast. Inschrijvingen druppelden binnen. Bemoedigend!

Na de zomer heb ik de inschrijfpagina verder aangevuld. Het proces van inschrijven heb ik verder verfijnd zodat alle meldingen voor deelnemers echt zouden kloppen. Ook riep ik in mijn nieuwsbrief en vlog op om vooral in te schrijven. Meer inschrijvingen volgden en ik was blij. Tot de teller bleef steken.

Stap 2 werven van deelnemers

Precies toen de deelnemers-teller bleef steken had ik een aanval van hevige plankenkoorts. Nog een half graadje meer koorts en ik had de stekker eruit getrokken.

Het maakte dat ik me wederom realiseerde wat mijn klanten beleven. Jezelf laten zien, offline en online, kan zo’n enorme angst oproepen. Die angst in de ogen kijken en vervolgens toch een nieuw stapje zetten, daar is echte moed voor nodig.

Het lukte me om door te gaan en de grap is dat de inschrijvingen vanaf dat moment ook weer binnen kwamen.

Stiekem was mijn doel om 100 deelnemers te werven. Uiteindelijk heb ik, dankzij de support van heel veel fijne mensen (waarvoor enorme dank!!) tot 122 deelnemers te komen. Zo tof!

Stap 3 – lessen uitdenken en geven

De lessen vonden steeds plaats op dezelfde dag en tijd. Deelnemers logden in en zagen mij in beeld of mijn sheets.

Ik vond het doodeng om zo in het luchtledige te praten. Gelukkig deden er mensen mee die ik kende en vooraf had gebriefd over mijn zenuwen. Dat gaf me een veilig gevoel. Dankzij die veilige ervaring voelde les 2 al zoveel soepeler.

Hun reacties en antwoorden konden ze kwijt via de chat. In de live uitzending van les 1 bijvoorbeeld, waren 29 deelnemers. Na afloop van de les verstuurde ik de replay van de les voor mensen die niet live mee konden doen of nog iets terug wilden kijken. De les is teruggekeken door 74 mensen. Echt veel! En nee, niet alle inschrijvers doen dus mee. Prima natuurlijk! Misschien kijken ze t later nog eens terug of heeft iets anders nu hogere prioriteit.

Stap 4 – genieten van de reacties

De reacties die ik kreeg van deelnemers waren zo fijn! Deze heerlijke stacato-reactie van Hetty bijvoorbeeld:

Welke twijfels had je van tevoren: dit is niks voor mij
Hoe was je ervaring de afgelopen lessen uiteindelijk: wow, geweldig
Wat zijn de resultaten die je hebt geboekt: ik ga z.s.m. beginnen
Aan wie zou je dit aanbevelen: iedereen
Wat is er verder nog leuk om te vertellen: je werkt aanstekelijk!

Over webinarsoftware alias het digitale klaslokaal

Welk systeem is nodig om mijn deelnemers te bieden wat ik hen beloofd heb? Net na de zomer begon mijn zoektocht naar geschikte techniek. Er zijn zoveel webinarsystemen. Met evenzoveel kenmerken en unieke eigenschappen. Met evenzoveel prijskaartjes. Van verschillende collega’s heb ik ervaringen gehoord en aanbevelingen gehad. Ik heb zelfs systemen uitgetest. Uiteindelijk koos ik voor een programma waar niemand in mijn netwerk nog ervaring mee had, maar waar ik heel blij mee ben.

Dit systeem (webinargeek) is fijn want: Nederlandstalige support. Support reageert supersnel, steeds binnen een kwartier ofzo. Mogelijkheid om replay aan deelnemers aan te bieden. Houdbaarheid van de replay kun je zelf bepalen. De les staat bovendien (verborgen) in mijn video-lijst van mijn eigen youtube-kanaal. De ingang voor deelnemers is heel gebruikersvriendelijk. De meeste teksten en kleuren kunnen worden aangepast zodat het zoveel mogelijk in lijn ligt met de uitstraling die ik gebruik. De mogelijkheid om tijdens de les een download, enquete of poll aan te bieden is heel fijn.

Ik mis ook een paar dingen, maar die zijn ondergeschikt aan de voordelen voor nu.

Ik heb tijdens mijn zoektocht in 2016 alle opties genoteerd. Ook op zoek naar n systeem? Denk vooraf goed na over hoe je het wilt gaan gebruiken. Doe je voordeel met mijn voorwerk naar webinarsoftware!

Online les is win-win

Ik genoot ervan. Het live les geven is zo fijn. Dit wil ik vaker doen. Zorgen dat deelnemers tegelijk met mij live kunnen zijn. Samen in die ‘vibe’ zijn levert aan beide kanten veel op. Win-win.

Het vooraf opnemen van modules die klanten dan op hun eigen tijd kunnen verwerken, brengt me zoveel minder energie. Dat doe ik liever niet meer.

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋