Praktische tips voor als je aanhikt tegen videobellen – ook al kan niks op tegen jouw gespreksruimte

Jouw gespreksruimte is de fijnste plek

Jouw klanten zien je graag in levende lijve. Ze ontmoeten je om de week in je sfeervolle gespreksruimte. Jij zit daar in jouw stoel met je schrijfblok en pen. Zij nemen plaats op hun gebruikelijke plekje met een beker warme thee. Je klanten zijn er op hun gemak. In anderhalf uur vallen verschillende kwartjes en de sessie is geslaagd.

Afspraken worden verzet

Dan is er opeens corona en is die setting onveilig geworden voor jullie. Je oppert om online verder te gaan, maar je klanten aarzelen. Omdat jij ook aarzelt verzetten jullie de afspraak naar half mei.

Ondertussen blijven ze met hun vragen lopen. En ondertussen heeft jouw agenda voldoende ruimte om in te springen.

Hoe kun je toch contact hebben?

Wil je toch graag verder? Dan zijn er opties te over. Een afspraak op veilige afstand op een ongebruikelijk plek. Je kunt ook een lijntje houden via sms of whatsapp. Je kunt je mailbox openstellen. Elke week een belsessie houden, maar je kunt ook videobellen.

Je vindt videobellen ongeschikt voor jouw werk

Daarover wil ik het even met je hebben.

Ik hoor dat je niet de enige bent. Veel mensen hikken aan tegen videobellen. Ze vinden het niet geschikt voor hun type werk (al kunnen massage-therapeuten het) of hebben andere bezwaren.

Ze zeggen:

  1. de keuze voor de techniek lastig vinden
  2. bang zijn voor ander soort contact
  3. niet gewend zijn zichzelf in beeld te zien

Als organisator van een videobelafspraak geldt dit misschien nog wel meer dan voor een genodigde.

Laten we even punt voor punt onderzoeken en zien hoe we de drempel misschien naar beneden kunnen brengen.

Punt 1. – Lastige techniek

Er zijn talloze videobelprogramma’s met allerlei kenmerken. Sommige gratis, sommigen voor mobiel, sommigen voor groepen, sommigen lek als een mandje, anderen juist veilig. Maar welke werkt nou het meest intuitief én is veilig? Welke vergt geen extra installaties op jou computer of die van je klant? Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Wist je dat je kunt videobellen in je eigen site? 

Dat scheelt heel wat technische handelingen (het inrichten is eenmalig) en brengt je klanten direct op jouw site waar ze zich net zo op hun gemak kunnen voelen als in jouw spreekkamer.

Punt 2 – Ander soort contact

Een videobelgesprek is absoluut anders dan een live gesprek. Er gebeurt heel veel buiten beeld wat je niet kunt zien of aanvoelen als je videobelt. Ook hoor en ervaar ik zelf dat videobellen meer energie kost dan live contact.

Bedenk of je je gewone tijd aanhoudt voor een online sessie. Misschien is het goed je sessies te beperken tot sessie van 3 kwartier.

Maak afspraken met je huisgenoten en zorg dat je alleen in de ruimte kunt zijn om geconcentreerd te videobellen.

Terwijl ik dit schreef, ontving ik een tof blog over dit onderwerp. Jacqueline Hulleman beschrijft erin hoe het komt dat online gesprekken vermoeiender zijn en geeft wat tips.

Punt 3 – Jij in beeld

Net als bij je eerste selfie of vlog moet je wennen aan het idee van jezelf in beeld en jouw stem via andermans speaker. Wat zit je haar eigenlijk vreemd en wat doen die wallen daar? Een geruststellende gedachte kan zijn dat anderen jouw altijd zo zien en horen.

En weet je, nood breekt wet.

Een paar praktische dingen die je kunt doen:

  • Neem bij het opstarten van het gesprek ook even de tijd om te wennen aan dat beeld en aan elkaar zo treffen. Gebruik oordopjes om de ander goed te kunnen horen (zo voorkom je ook dat je tegen je laptop zit te schreeuwen ;-))
  • Om het uitzicht voor je klant fijn te maken kun je voor de start van de sessie kritisch kijken naar jouw beeld. Ga op een lichte plek zitten, maar niet met je rug naar het raam. Haal storende of heel persoonlijk zaken uit de achtergrond even weg.
  • Zet eventueel je laptop op een stapel telefoonboeken (bij wijze van spreken dan). Door de webcam op ooghoogte te hebben, voelt het meer als een natuurlijk gesprek en is je houding ook beter.

Op 12 mei zag ik deze fantastische video van Tineke Bloemen met een 3-tal goeie tips om sterk over te komen. Klik hier voor de video.

Mijn advies voor gesprekken in coronatijd

Je voelt m al aankomen… maar mijn advies is: Ga WEL videobellen en

Als je wilt, richt ik een veilige videobelruimte in op jouw eigen WordPress-website. Laat je me weten als dat wat voor je is?

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋