Wat moet je weten over hosting – als je voor het eerst een site gaat maken?

Wil je een website gaan (laten) ontwikkelen? Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

Dit artikel legt je uit welke technische basics je nodig hebt.

De basis van een website

Je hebt natuurlijk een idee nodig van wat je online wilt gaan laten zien. Je ziet misschien al helemaal voor je welke sfeer je website heeft en hoe je met prachtige foto’s en interessante artikelen je klanten welkom heet. Dat is een heel goed begin.

En toch moeten we eerst nog een stapje terug. Naar de techniek. Wat heb je nodig? Wat moet je doen?

Deel 1, een domeinnaam

Je heb een domeinnaam nodig. Ook wel URL. Het is bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl. Hier leer je waar je op moet letten. Je hebt er minimaal 1 nodig. Je kunt ook meerdere domeinnamen hebben die je allemaal naar dezelfde website gaat laten verwijzen. Soms kan dat handig zijn omdat je bijvoorbeeld onder je bedrijfsnaam vindbaar wilt zijn en onder je eigen naam.

Deel 2, hosting

Je hebt hosting nodig. Door hosting huur je jouw eigen plekje op het internet.

Schrik niet, hosting gaat over databases, ftp, bandbreedte en de mb’s en gb’s. Even op je tanden bijten. Deze momenten zijn zo voorbij.

Vaak zit er in een hostingpakket ook email. Je kunt dan vaak meerdere emailadressen aanmaken. Je kunt dan zenden en ontvangen met post@jouwbedrijf.nl.

Kies een hostingbedrijf

Voor die 2 onderdelen zoek je 1 partij. 1 partij omdat dat wel zo overzichtelijk is. Bovendien communiceert het fijn als er iets moet worden aangepast of even minder goed loopt.

Er zijn heel veel partijen die je dit kunnen aanbieden. Even googelen op webhosting levert me meer dan 25 miljoen resultaten op. Er zijn de grote bedrijven die bovenaan komen als je googelt op ‘webhosting’. Er zijn ook kleinere bedrijven.

Verschillen zijn als leek lastig te ontdekken. Verschillen zitten in de grootte van je pakket, het aantal emailadressen, de bandbreedte, hoeveel andere sites er op de server staan en meer.

Een groot verschil is ook vaak service. Die kun je pas beoordelen als je klant bent, dus doe vooral navraag bij collega-ondernemers.

Ik werk voortaan vooral met Siteground. Als je via deze link een domein vastlegt bij hen, kun je me bedanken voor het delen van mn kennis en krijg ik een maand gratis hosting van Siteground :-).

technische kennis webhosting

Wat mag hosting kosten?

Wat mag dit allemaal kosten? Ik schrik soms wat mensen betalen voor hun domeinnamen, hosting en email. Zeker als ik dan hoor dat ze geen service krijgen.

Pas dronk ik koffie met iemand die 125 euro per jaar betaalde hiervoor. En daarvoor kreeg ze geen ondersteuning bij het instellen van haar uitgaande email. Je raad het al, dat is niet de club die ik je aanraad.

Wat kost een domeinnaam? Afhankelijk van je extentie (=.nl, .com, .info etc) kost een domeinnaam rond de 15 euro per jaar.
Wat kost hosting? Afhankelijk van de grootte van je pakket kost hosting tussen de 40 en 150 euro per jaar.
Alles ex btw natuurlijk.

Jouw site verhuizen?

Lees je dit en wil je je keuze voor hosting herzien? Wil je tussentijds verhuizen van host? Dat kan. Ook als je website al gebouwd is en draait (tenzij je koos voor werken in een sitebuilder).

Zorg dat je de authorisatiecode opvraagt van je domein en vraag je nieuwe host je te helpen met het verhuizen van je site. In de meeste gevallen gaat dat geruisloos en kost het je een paar tientjes extra.

Oh, let wel op dat je zelf de bijbehorende e-mailaccount opnieuw in moet stellen! Dat is eenmalig een half uurtje ploeteren.

Een website (laten) maken

Als je dit allemaal voor elkaar hebt, dan heb je alles voor elkaar. Je kunt aan de slag met het ontwikkelen van je nieuwe site!

 

Natuurlijk help ik je graag bij het ontwikkelen van je nieuwe site of het opfrissen van je bestaande website.

Over Maaike

Maaike is De Online Podiumbouwer. Sinds 2013 helpt ze zp-ers aan een sterkere websites, nieuwsbrieven en adviseert hen rondom online marketing.

Stay safe

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *