Wat moet je weten over hosting – als je voor het eerst een site gaat maken?
Wil je een website gaan (laten) ontwikkelen? Dan heb je hosting nodig. In dit blog leg ik je uit wat hosting is en waar je op moet letten.
De basis van een website
Om een website te maken heb je een idee nodig van wat je online wilt gaan laten zien. Je ziet misschien al helemaal voor je welke sfeer je website heeft en hoe je met prachtige foto’s en interessante artikelen je klanten welkom heet. Dat is een heel goed begin.
Maar we moeten eerst een stapje terug doen. Naar de techniek. Wat heb je nodig? Wat moet je doen?
Deel 1, een domeinnaam
Je heb een domeinnaam nodig. Ook wel URL. Het is bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl. In deze videoserie leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam.
Lees voor je gaat registreren eerst even verder. Het is namelijk handig je domein onder te brengen bij de partij waar je ook bij wilt hosten. En hosten kan nauw komen.
Deel 2, hosting
Je hebt hosting nodig. Door hosting huur je jouw eigen plekje op het internet.
Schrik niet, hosting gaat over databases, ftp, bandbreedte en de mb’s en gb’s. Even op je tanden bijten. Deze momenten zijn zo voorbij.
Vaak zit er in een hostingpakket ook email. Je kunt dan vaak meerdere emailadressen aanmaken. Je kunt dan zenden en ontvangen met post@jouwbedrijf.nl.
Kies een hostingbedrijf
Voor je domein en je hosting zoek je 1 partij. 1 partij omdat dat wel zo overzichtelijk is. Bovendien communiceert het fijn als er iets moet worden aangepast of even minder goed loopt.
Er zijn heel veel partijen die je dit kunnen aanbieden. Even googelen op webhosting levert me meer dan 25 miljoen resultaten op. Er zijn de grote bedrijven die bovenaan komen als je googelt op ‘webhosting’. Er zijn ook kleinere bedrijven.
Verschillen zijn als leek lastig te ontdekken. Verschillen zitten in de grootte van je pakket, het aantal emailadressen, de bandbreedte, hoeveel andere sites er op de server staan en meer.
Een groot verschil is ook vaak service. Die kun je pas beoordelen als je klant bent, dus doe vooral navraag bij collega-ondernemers die dat al zijn.
Klanten die met een bestaande site naar me toekomen hebben verschillende webhosts. Als ik het voor hen mag bepalen kies ik Siteground. Deze partij heeft snelle hosting en veel technische kennis in huis. Tijdens het ontwikkelen van websites verlies ik soms veel tijd met technische raadsels die achteraf veroorzaakt werden door ‘iets’ bij de webhost. Dat heb ik bij Siteground niet. Als je via deze link een domein vastlegt bij hen, mats je mij met een maandje gratis hosting van Siteground :-).
Wat mag hosting kosten?
Wat mag dit allemaal kosten?
Als je geen waar voor je geld krijgt, is zelfs de goedkoopste webhost te duur.
Waar voor je geld zit hem in technisch goeie hosting, maar ook in service. Je wilt, als je site onverhoopt uit de lucht is, niet 5 dagen hoeven wachten op support.
Maar dan toch een prijsindicatie.
Wat kost een domeinnaam? Afhankelijk van je extentie (=.nl, .com, .info etc) kost een domeinnaam rond de 15 euro per jaar (na het eerste jaar waarin ze vaak stuntaanbiedingen doen)
Wat kost hosting? Afhankelijk van de specificaties van je pakket kost hosting tussen de 40 en 300 euro per jaar.
Alles ex btw natuurlijk.
Jouw site verhuizen?
Lees je dit en wil je je keuze voor hosting herzien? Tussentijds verhuizen van host kan. Ook als je website al gebouwd is en draait (tenzij je koos voor werken in een sitebuilder die alleen werkt bij die ene webhost).
Zorg dat je de authorisatiecode opvraagt van je domein en vraag je nieuwe host je te helpen met het verhuizen van je site. In de meeste gevallen gaat dat geruisloos en kost het je een paar tientjes.
Oh, let wel op dat je zelf de bijbehorende e-mailaccount in bijvoorbeeld outlook opnieuw in moet stellen! Dat is eenmalig een half uurtje ploeteren.
Deel 2, Een website (laten) maken
Als je dit allemaal voor elkaar hebt, dan heb je alles voor elkaar. Je kunt aan de slag met het ontwikkelen van je nieuwe site!
Natuurlijk help ik je graag bij het ontwikkelen van je nieuwe site of het opfrissen van je bestaande website.
RT @podiumbouwer: Technische kennis over websites hosten – voor dummies #nieuwblog
Weer informatief Maaike! Gelukkig geen vakjargon!