Vooruitdenken over social media

Gemaakt in juni 2016 – aangevuld (alleen in tekst) in maart 2020.

 

Dit vlog is een reactie op de vraag van Janny Brusselers, de effectiviteitstrainer. Zij is iemand die slim en effect productiever werken tot in de puntjes beheerst. Haar vraag gaat dus ook over efficiënt werken met Social Media. “Hoe kan ik mijn Social media makkelijk automatiseren? Ik heb de tweets, links etc al klaar in een excel-lijst per maand en per dag, maar uploaden via csv met hootsuite is mij nog niet gelukt! Ik weet dat het sneller kan dan ik nu doe maar het ontbreekt me aan de juiste technische kennis ?”

We beginnen bij het begin. [onder de video vindt je het transcript]

Natuurlijk kun je ad hoc je berichten op social media posten.

Maar soms is het handig om vooruit te denken. Pak dan een middag en noteer welke berichten je zou kunnen gaan posten. Denk na over welke blogs je nog eens onder de aandacht wilt brengen. Maak een lijst met berichten en links. Denk na over de dagen en tijden waarop je wilt dat ze online zullen verschijnen.

Gebruik vervolgens een tool als Hootsuite. Je kunt daarin je social media activiteiten plannen en monitoren.

In de PRO-versie zit de functie om berichten in ‘bulk’ te uploaden. Je kunt een excel-sheet maken, maar dat loopt niet fijn. Maak liever een google-sheet en volg de technische stappen uit deze hootsuite-instructie.

 

Aanvulling maart 2020

Ik ben geen fan van geautomatiseerd posten van berichten op social media. Vanwege

– het algoritme, ik denk dat het algoritme beter reageert op posts die direct op de verschillende kanalen worden geplaatst.

– timing, je weet vooraf niet hoe het leven ervoor staat op het moment van plaatsing. Je kunt door een nare actualiteit iets heel misplaatst live zetten.

– reactiemogelijkheid, berichten posten en weglopen heeft geen zin. Je wilt interactie met je leuke volgers. Wanneer zij op jouw bericht reageren en jij bent offline want je planner deed t werk, voelen ze zich te kakken gezet (ik wel iig, de keren dat dat mij gebeurt)

De keren dat ik wel plan, doe ik dat met Buffer.

Dit maakte ik

voor jou.

Wil jij als zzp-er een sterk online imago en podium? Zo kan ik je helpen:

Fijne dag 👋