​Hoe sla jij je werk veilig op?

nasIs jouw software veilig?

Kan je überhaupt spreken van veiligheid als je het hebt over computers die met internet verbonden zijn?

Ik zag flarden uit het programma Tegenlicht. Over hoe (ethisch) hackers te werk gaan en wie er gebruik maken van hun werk. Hun werk is het ontdekken van lekken/fouten in software. Die lekken en fouten zijn er met regelmaat.

Verrassend was dat de gebruikers/afnemers van de ontdekkingen die hackers doen, niet alleen software-ontwikkelaars zijn. Ook overheden zijn hun klant. Overheden gebruiken die ontdekkingen om te spioneren. Een andere belangrijke klant van de hacker is de boef.

Boeven schijnen de hackers goed te betalen. Beter dan de andere groepen klanten. En zo zijn er maar weinig hackers die met het hand op het hart kunnen zeggen dat ze alleen werk leveren voor een eerlijke zaak.

Mijn software is zo lek als een mandje

Een somber beeld. Mijn software is dus zo lek als een mandje. Net als het jouwe. Hoe goed je ook een en ander up to date houdt, er zitten gaten in. Gaten die bekend zijn bij boeven, overheden of software-ontwikkelaars. Wat doen ze daarmee? Op die vraag heb ik geen antwoord.

Daarom doe ik een stapje terug. Ik ben nog voorzichtiger geworden dan ik al was.

Binnen de perken hoor, want ik wil niet persee terug naar de tijd van de postduiven en schrijven met een ganzenveer op perkament.

Dropbox eruit. Nas erin.

Wat ik wel anders ga doen is dat ik mijn dure Dropbox abonnement niet verleng. Die digitale ruimte gebruikte ik graag. Ook in samenwerkingen.

Die cloudruimte heb ik vervangen door mijn eigen ruimte. Op mijn NAS. Die afkorting staat voor Network Attached Storage.

Je moet een NAS zien als een aparte computer die non stop draait. Er zit geen beeldscherm of toetsenbord aan, dus je hebt alleen een kleine box, kleiner dan een schoenendoos.
Op die NAS kun je opslaan wat je wilt. Hij zit draadloos gekoppeld aan je netwerk. Je kunt m daardoor ook vanaf andere apparaten (zoals je laptop, smartphone of tablet) en ook vanaf andere locaties via het internet benaderen.
Heel fijn.

Nas-instellingen voor optimale veiligheid

En omdat ik achterdochtig was heb ik Joost gevraagd mijn NAS te installeren. Zo weet ik zeker dat de veiligheidsinstellingen en verbindingen optimaal zijn. Immers, met een NAS waar de sleutel gewoon in de voordeur zit, schiet je ook niets op.

Joost kan veel meer dan alleen een NAS installeren. Hij kan m ook voor je backuppen. Zodoende heb je niet alleen je bestanden gesynchroniseerd op je laptop, maar staan ze ook bij hem op een backup. Wel zo veilig.

Alles op de Nas

Inmiddels heb ik al mijn bestanden op mijn NAS gezet. Er is ruimte voor werkdocumenten, voor foto’s, voor filmpjes van ooit. Er is ook ruimte voor samenwerken en mijn NAS is automatisch de backup van mijn laptop, van een aantal websites en zelfs van de resterende bestanden die ik in Dropbox heb staan.

In mijn eigen huis. Veilig en wel.

Wil jij dat ook?

Wil je ook een NAS aanschaffen? Reken op prijzen vanaf 400 euro.

Wil je ook een Joost? De mijne kun je hier mailen.

Over Maaike

Maaike is De Online Podiumbouwer. Sinds 2013 helpt ze zp-ers aan een sterkere websites, nieuwsbrieven en adviseert hen rondom online marketing.

Stay safe

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *