Zelf je website bouwen met een sitebuilder
Jannie: “Ik wil een eigen website, Maai. Wat kost dat?”
Maaike: “Hangt ervan af, maar ergens vanaf zo’n 2.2000 euro”
Jannie: “Oeps, dat is meer dan ik dacht, ik ben aan het opstarten en heb al zoveel kosten ”
In een klap een vele euro’s neertellen, dat durft Jannie nu niet. Ik begrijp dat ze niet over 1 nacht ijs gaat.
Zou ik ook niet doen.
Toch is investeren bij het starten van een onderneming niks vreemd. Hoe zou je bijvoorbeeld een kledingwinkel beginnen als je geen geld had voor huur, inventaris en inkoop?
Gratis domeinnaam+website-actie pakken?
In plaats daarvan gaat ze naar een grote webhost en pakt vlug hun tijdelijke actie. Ze krijgt een gratis domeinnaam, de eerste maanden gratis hosting en ze mag ook nog gebruik maken van hun ‘sitebuilder’.
Met die webbouwsoftware kun je het dus helemaal alleen en houdt Jannie euro’s over! Handig toch?
Je verwacht het al, mijn antwoord op die vraag is ‘Nee”.
Welke addertjes zitten er onder het gras in zo’n alles in 1 pakket?
De eerste adder heet ‘Tijd’.
Weet je nog dat je je eerste foto-album digitaal ging maken? Met van die hema-software ofzo? Weet je nog hoeveel tijd het je kostte? Om uit te vogelen hoe je een schaduw achter je foto kreeg of hoe je het bijschrift in een ander lettertype kon zetten? Weet je nog hoe je hebt zitten vloeken toen je merkte dat je het eigenlijk vanaf bladzijde 1 anders had willen doen?
Weet je ook dat als je nu naar het album kijkt, je eigenlijk ontevreden bent? Omdat je sindsdien een stuk of wat andere albums hebt gemaakt en je steeds beter hebt geleerd hoe de software werkt en je er alles uit kan halen wat past bij jouw album?
Bij zo’n fotoalbum kun je nog zeggen dat Jannie de uren investeert omdat ze een aantal albums per jaar gaat maken. De uren die ze besteedt aan het leren werken met die sitebuilder, dat zijn er meer dan voor een fotoalbum. En het zijn verloren uren. De lessen die ze leert tijdens het worstelen met de software gaat ze niet vlug weer toepassen. Ze heeft nou eenmaal maar 1 podium voor haar toko nodig.
Het kost Jannie meer tijd dan ze ooit terug kan verdienen.
Mijn advies aan Jannie: Besteed die uren liever aan iets waar je goed in bent. Iets waar jij de wereld mooier mee maakt.
Een ander addertje heet ‘Geld’
Die sitebuilder is niet voor niks gratis bij hun hosting. Ze weten dat als Jannie eenmaal die berg uren heeft geïnvesteerd, ze blijft. En dan bieden ze haar, heel aardig, allerlei uitbreidingen aan. Om te mailen met klanten, om sociale media te integreren, om een agendafunctie te gebruiken, om bepaalde pagina’s af te schermen met een wachtwoord, om ervoor te zorgen dat de site ook mooi is op mobiel, om een blog te integreren etcetera.
Dat met elke functie haar maandbedrag omhoog schiet neemt Jannie voor lief. Alles beter dan opnieuw beginnen met zo’n ingewikkelde website. Verhuizen naar een andere, goedkopere host gaat niet. Want de sitebuilder wordt daar niet ondersteund. Jannie zit dus vast.
Het lijkt dus alsof Jannie goedkoper uit is nu. Alsof het slim is om alleen in hostingbedrijf met die geweldige sitebuilder te investeren. Zo bespaart ze zichzelf een podiumbouwer! Ja. dat lijkt misschien zo.
Mijn advies aan Jannie: Tel alles eens op? Wat kost een normaal jaar je, dus zonder welkomstacties en vriendenkortingen? Tel daarbij op wat alle extra functies die je (op termijn) nodig hebt zullen kosten.
Ter vergelijking: Mijn klanten betalen zo’n 40 a 150 euro aan hun host per jaar. Het betreft dan hostingkosten en domeinregistratie.
En de laatste adder heet ‘Kwaliteit’
Jannie kiest toch voor de actie. Ze zit achter haar computertje en bouwt zelf haar website. Alleen. Op haar schaarse vrije avondjes. Als ze klaar is vraagt ze familie en vrienden haar site te bekijken en feedback te geven. Dat doen ze en dat doen ze goed. Zij zijn, net als haar, erg van haar webbouwkwaliteiten onder de indruk en vertellen hoe trots ze op haar zijn dat ze deze stappen allemaal zelfstandig zet. Zelf zouden ze dat niet snel durven en het lijkt of ze tegen haar opkijken.
Nadeel daarvan is dat ze niet meer kritisch kijken.
Het probleem is nu dat Jannie niet deze feedback krijgt:
- dat de site in een andere browser schots en scheef is
- dat het lettertype slecht leesbaar is
- dat de informatie onlogisch verdeeld is in het menu
- dat de afbeeldingen die ze koos, verkeerde associaties oproepen
- dat er informatie mist over haar aanbod
- dat de foto die ze van zichzelf gebruikt niet representatief is
- dat het contactformulier niet goed werkt
- etc
Haar ‘echte’ bezoekers zien dat wel, maar zullen het haar nooit zeggen. Zij komen in een rommelige, onoverzichtelijke website terecht. Ze kunnen er maar lastig vinden wat ze zoeken. De eerste indruk spreekt hen niet aan en ze klikken weg. Binnen een paar seconden zijn ze weg.
Mijn advies aan Jannie: Je hebt iemand nodig met (emotionele) afstand en het liefst wat podiumbouw-ervaring. Die persoon kan je wijzen op de zwakke plekken in je verhaal. Die persoon kan maken dat de zwakke plekken in je podium aangepakt worden.
Wijze raad van Maaike
Sta jij op het punt waar Jannie stond? Dan is dit wat je mijns inziens moet doen:
- Realiseer je dat je moet investeren. Sowieso in tijd en energie.
- Neem geen overhaaste beslissingen
- Bedenk welke functies je site op lange termijn moet hebben.
- Bekijk in welk systeem je die functies tzt kwijt kan.
- Werk de verschillende opties uit (zelf bouwen met sitebuilder, zelf bouwen in n ander systeem of door n podiumbouwer laten bouwen)
- Zet per optie je te investeren uren en euro’s op een rij
- Bedenk voor jezelf hoe je aan scherpe feedback komt
- Bekijk per optie hoe de verhouding Tijd – Geld – Kwaliteit uit zal pakken
- Slaap er een paar nachtjes over
- Kies dan de optie waar je het beste gevoel bij krijgt. Dat is de keuze die echt pas en waar je ook als het even tegenzit, het meest achter kan blijven staan.
Kies je ervoor om het zelf te doen? Neem dan de tijd om een goeie host uit te zoeken, maak bij voorkeur gebruik van WordPress ipv een sitebuilder, hou het simpel en zorg dat je iemand om je heen hebt die je scherpe feedback kan leveren.
Als je overweegt om het in samenwerking te doen, bel me dan.
Meer hierover
- blog over wat je moet weten over hosting
- als je wilt lezen wat ik voor je kan doen