Zelf je website bouwen met een sitebuilder

Jopie: “Ik wil een eigen website, Maai. Wat kost dat?”

Maaike: “Hangt ervan af, maar ergens vanaf zo’n 1.000 euro”

Jopie: “Oeps, dat is meer dan ik dacht, ik ben aan het opstarten en heb al zoveel kosten ”

In een klap een paar honderd euro neertellen, dat durft Jopie nu niet. Ik begrijp dat hij niet over 1 nacht ijs gaat.

Zou ik ook niet doen.

Hoe kan het dan?

In plaats daarvan gaat hij naar een grote webhost en pakt vlug hun tijdelijke actie. Hij krijgt een gratis domeinnaam, de eerste maanden gratis hosting en hij mag ook nog gebruik maken van hun ‘sitebuilder’.

Met die webbouwsoftware kun je het dus helemaal alleen en houdt Jopie euro’s over! Handig toch?

Je verwacht het al, mijn antwoord op die vraag is ‘Nee”.

Welke addertjes zitten er onder het gras van de sitebuilder?

De eerste adder heet ‘Tijd’.

Weet je nog dat je je eerste foto-album digitaal ging maken? Met van die hema-software ofzo? Weet je nog hoeveel tijd het je kostte? Om uit te vogelen hoe je een schaduw achter je foto kreeg of hoe je het bijschrift in een ander lettertype kon zetten? Weet je nog hoe je hebt zitten vloeken toen je merkte dat je het eigenlijk vanaf bladzijde 1 anders had willen doen?

Weet je ook dat als je nu naar het album kijkt, je eigenlijk ontevreden bent? Omdat je sindsdien een stuk of wat andere albums hebt gemaakt en je steeds beter hebt geleerd hoe de software werkt en je er alles uit kan halen wat past bij jouw album?

Bij zo’n fotoalbum kun je nog zeggen dat Jopie de uren investeert omdat hij een aantal albums per jaar gaat maken. De uren die hij besteedt aan het leren werken met die sitebuilder, dat zijn er meer dan voor een fotoalbum. En het zijn verloren uren. De lessen die hij leert tijdens het worstelen met de software gaat hij niet vlug weer toepassen. Hij heeft nou eenmaal maar 1 podium voor zijn toko nodig.

Het kost Jopie meer tijd dan hij ooit terug kan verdienen.

Mijn advies aan Jopie: Besteed die uren liever aan iets waar je goed in bent. Iets waar jij de wereld mooier mee maakt.

Een ander addertje heet ‘Geld’

Die sitebuilder is niet voor niks gratis bij hun hosting. Ze weten dat als Jopie eenmaal die berg uren heeft geïnvesteerd, hij blijft. En dan bieden ze hem, heel aardig, allerlei uitbreidingen aan. Om te mailen met klanten, om sociale media te integreren, om een agendafunctie te gebruiken, om bepaalde pagina’s af te schermen met een wachtwoord, om ervoor te zorgen dat de site ook mooi is op mobiel, om een blog te integreren etcetera.

Dat met elke functie zijn maandbedrag omhoog schiet neemt Jopie voor lief. Alles beter dan opnieuw beginnen met zo’n ingewikkelde website. Verhuizen naar een andere, goedkopere host gaat niet. Want de sitebuilder wordt daar niet ondersteund. Jopie zit dus vast.

Het lijkt dus alsof Jopie goedkoper uit is nu. Alsof het slim is om alleen in hostingbedrijf met die geweldige sitebuilder te investeren. Zo bespaart hij zichzelf een podiumbouwer! Ja. dat lijkt misschien zo.

Mijn advies aan Jopie: Tel alles eens op? Wat kost een normaal jaar je, dus zonder welkomstacties en vriendenkortingen? Tel daarbij op wat alle extra functies die je (op termijn) nodig hebt zullen kosten.

Ter vergelijking: Mijn klanten betalen zo’n 25 a 50 euro aan hun host per jaar. Het betreft dan hostingkosten en domeinregistratie. 

En de laatste adder heet ‘Kwaliteit’

Jopie kiest toch voor de sitebuilder. Hij zit achter zijn computertje. Alleen. Op zijn schaarse vrije avondjes. Als hij klaar is vraagt hij familie en vrienden zijn site te bekijken en feedback te geven. Dat doen ze en dat doen ze goed. Zij zijn, net als hij, erg van zijn webbouwkwaliteiten onder de indruk en vertellen hoe trots ze op hem zijn dat hij deze stappen allemaal zelfstandig zet. Zelf zouden ze dat niet snel durven en het lijkt of ze tegen hem opkijken.

Nadeel daarvan is dat ze niet meer kritisch kijken.

Het probleem is nu dat Jopie niet deze feedback krijgt:

 • dat de site in een andere browser schots en scheef is
 • dat het lettertype slecht leesbaar is
 • dat de informatie onlogisch verdeeld is in het menu
 • dat de afbeeldingen die hij koos, associaties oproepen van een bouwplaats in plaats van een veilige spreekkamer
 • dat er informatie mist over zijn producten
 • dat de manier waarop hij zich voorstelt wat krakkemikkig is
 • dat de foto die hij van zichzelf gebruikt niet representatief is
 • dat de koppelingen met sociale media missen
 • dat het contactformulier niet goed werkt
 • etc

De ‘echte’ bezoekers zien dat wel. Zij komen in een rommelige, onoverzichtelijke website terecht. Ze kunnen er maar lastig vinden wat ze zoeken. De eerste indruk spreekt hen niet aan en ze klikken weg. Binnen een paar seconden is Jopie ze kwijt.

Bovendien is zo’n site ook niet te verhuizen naar een andere webhost. Je zit dus vast!

Mijn advies aan Jopie: Je hebt iemand nodig met (emotionele) afstand en het liefst wat podiumbouw-ervaring. Die persoon kan je wijzen op de zwakke plekken in je verhaal. Die persoon kan maken dat de zwakke plekken in je podium aangepakt worden.

Wijze raad van Maaike

Sta jij op het punt waar Jopie stond? Dan is dit wat je mijns inziens moet doen:

 1. Neem geen overhaaste beslissingen
 2. Bedenk welke functies je site moet hebben. Ook op langere termijn.
 3. Bekijk in welk systeem je die functies kwijt kan.Kun je af met de sitebuilder van die grote host of heb je een ander systeem nodig?
 4. Werk de verschillende opties uit (zelf bouwen met sitebuilder, zelf bouwen in n ander systeem of door n podiumbouwer laten bouwen)
 5. Zet per optie je te investeren uren op een rij
 6. Zet per optie de te investeren euro’s op een rij
 7. Bedenk voor jezelf hoe je aan scherpe feedback komt
 8. Bekijk per optie hoe de verhouding Tijd – Geld – Kwaliteit uit zal pakken
 9. Slaap er een paar nachtjes over
 10. Kies dan de optie waar je het beste gevoel bij krijgt. Dat is de keuze die echt pas en waar je ook als het even tegenzit, het meest achter kan blijven staan.

Kies je ervoor om het zelf te doen? Neem dan de tijd om een goeie host uit te zoeken, maak bij voorkeur gebruik van WordPress ipv een sitebuilder, hou het simpel en zorg dat je iemand om je heen hebt die je scherpe feedback kan leveren.

Als je overweegt om het in samenwerking te doen, bel me dan.

Meer hierover

NIEUW HIER?

Download eenvoudig de superslimme checklist voor de puntjes op de i voor jouw website! Aarzel niet. Klik hier!

Meer van dit?

Laat je e-mailadres achter en ik hou je onregelmatig op de hoogte.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Je ontvangt dan ook 10 vragen die je helpen aan een eerste (online) indruk als een pro.

Natuurlijk ben ik zuinig op je gegevens.

Over Maaike

Maaike is De Online Podiumbouwer. Sinds 2013 helpt ze zp-ers aan een sterkere websites, nieuwsbrieven en adviseert hen rondom online marketing.

BESPAAR TIJD, GELD EN ENERGIE: Help je online bedrijf in 3 maanden naar een hoger plan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *